Czy warto kupować w komisie gastronomicznym?

Na forach internetowych poświęconych kwestiom gastronomicznym można znaleźć wiele informacji oraz ogłoszeń, które dotyczą sprzedaży używanego wyposażenia dla zaplecza kuchni, baru oraz sal restauracyjnych. Ogłoszenia opatrzone są ładnymi zdjęciami i zachęcają do skorzystania z oferty. Na co powinniśmy uważać oraz na co mamy zwracać uwagę w związku z tego typu ogłoszeniami?

O czym powinniśmy pamiętać?

Komis gastronomiczny to miejsce, gdzie bez problemu można nabyć sprzęt dla zaplecza kuchennego, jakiego właśnie potrzebujemy. Jest to sprzęt używany. Z pewnych względów został on oddany do komisu przez osobę, która już go nie potrzebuje i jest łakomym kąskiem dla nowego nabywcy, która akurat ma potrzebę posiadania takiego sprzętu. Z racji tego, że sprzęt gastronomiczny jest używany, znacząco spada jego cena. To dobra wiadomość dla nowego kupca tego sprzętu, który nie może sobie pozwolić na zakup nowego. Jednak trzeba być ostrożnym, jeśli decydujemy się na zakupy w komisie gastronomicznym. Nie można sobie pozwolić na zakup kota w worku. Przed zakupem konieczne warto wypytać się o sprawność sprzętu gastronomicznego oraz wizualnie obejrzeć i sprawdzić, czy nie ma jakiś ukrytych wad. Nie zawsze istotna jest cena. Trzeba brać pod uwagę jakość sprzętu oraz koniecznie trzeba zwrócić uwagę na jego sprawność. Dobrą okazją jest sytuacja, w które restaurator postanowił zamknąć swój biznes i za wszelką cenę chce pozbyć się urządzeń gastronomicznych, które wcześniej były na wyposażeniu jego restauracji, żeby zdobyć pieniądze. Wtedy można mówić o okazjach cenowych za sprzęt gastronomiczny, który jest dobrej jakości, jest sprawny oraz jest w atrakcyjnej cenie. To niezwykle ważne, żeby zwracać uwagę, kto oddał sprzęt do komisu gastronomicznego. Często słyszymy wśród pracowników restauracji, że szefowa kupuje tylko używany sprzęt, co wychodzi jej na dobre, gdyż dzięki takiemu podejściu oszczędza pieniądze. Nie ma znaczenia, czy chodzi o talerze, czy też o piec konwekcyjny. Jeśli sprzęt gastronomiczny jest w dobrym stanie, wtedy warto się nim zainteresować.

Jakie korzyści płyną z zakupu sprzętu gastronomicznego w komisie?

Przede wszystkim sprzęt jest w niższej cenie od tego, który jest nowy. Używane urządzenia nie muszą się kojarzyć z niczym złym. Wielu przedsiębiorców korzysta z używanego sprzętu gastronomicznego, który nabywają w komisie gastronomicznym. To dobre i sensowne rozwiązanie, z którego korzysta coraz więcej restauratorów. Wśród klientów komisów ze sprzętem gastronomicznym z pewnością można wyróżnić takie osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gastronomią. Osoby te jeszcze nie wiedzą, w jaki sprzęt gastronomiczny zainwestować. Mają też ograniczone środki finansowe, gdyż są świeżymi przedsiębiorcami na początku swojej biznesowej kariery. To wszystko sprawia, że cena odgrywa w tym wypadku istotną, a pewnie nawet kluczową, rolę.

A Ty, wiesz zamierzasz w przyszłości skorzystać z komisu gastronomicznego? Zapoznaj się z szeroką ofertą sprzętu w komisie gastronomicznym, który znajduje się w Twojej okolicy. Wiedz także, że warto posłuchać mądrego głosu doradcy, pracującego w komisie gastronomicznym, który podpowie jaki sprzęt zakupić oraz na co zwracać uwagę.